Kako da pronađete svoj stil u fotografiij?

Mnogi od nas pokušavaju da nađu svoj stil u fotografiji.
Ali šta je konkretno stil?

Za mene stil u fotografiji se ogleda u konzistenciji motiva koje slikate kao i estetici (odnosno kako vam fotografije izgledaju).

Na primer, ako želitie da izgradite konkretan stil u vašoj fotografiji – počnite sa nekim foto projektom, gde ćete se fokusirati na određeni motiv odnosno temu. To može da bude fotografisanje određene osobe (lični dokumetarac), možete fotografisati određeni grad po vašem izboru, ili se možete fokusirati na neki sociološki problem.
Kako biste ostali dosledni u svojoj estetici najbolje bi bilo da se držite određene opreme sa kojom slikate. Na primer, za jedan projekat koji odaberete, držite se jednog istog aparata, istog objektiva i istog “izgleda” (ili crno belog ili u boji). To će vam omogućiti da što manje razmišljate o opremi, a da se što više fokusirate na svoju temu koju obrađujete.

Da li je potrebno da imate svoj stil?

Na to pitanje ne postoji univerzalni odgovor. To je samo na vama da odlučite.
Neki fotografi vole da imaju određeni stil i da samo njega prate tokom rada.
Drugi fotografi to ne vole, već vole raznolikost u svom radu.

Na kraju krajeva fotografija je upoznavanje samoga sebe. Treba da fotografišete ono što vama prija i odgovara, a manje da slušate druge.

Ograničenja u kreativnosti!

Lično mislim da je najbolji način da budete više kreativni taj da nemate neograničeno mogućnosti. Radije, ako želite da budete inovativni i kreativni, trebate da se fokusirate na sebe.

Fotografi su više kreativni kada su ograničeni sa opremom koju koriste. Recimo fotograf Aik Beng Chia je počeo da slika sa iPhone-om. On se fousirao na svetlo, kompoziciju i teksture kako bi napravio dobre slike.

Takođe gomila fotografa se žali kako ne može da napravi dobre fotografije zato što je njih grad u kome žive “dosadan”. Ali William Eggleston je poznat po tome što pravi interesantne fotografije svog “dosadnog” grada.

Nije potrebno da posedujete skupe aparate, da živite na egzotičnim mestima, ili da budete rođeni “kreativni”. Bolje je da se potrudite da samo budete fotograf. Vi ste u najboljoj mogućoj poziciji da pravite dobre fotografije. Nije vam potrebna nikakva dodatna oprema pored te koju već posedujete kako biste pokazali svoju dušu kroz fotogafije koje slikate.

Slikajte sebe!

Najbolji način da pokažete svoj stil u vašim fotografijama je da pokažete vašu dušu. Ako neko gleda vaše slike, i posle toga može da kaže kakav ste tip osobe – vi ste ostvarili sebe kao fotografa.

Monogo fotografa danas ne pokazuje sebe kroz svoje fotografije. Najbolje je da utkate svoju dušu u svoje slike. Slike bez “duše” nemaju svoju autentičnost. To je ono što nedostaje – autentični fotografi, a ne “dobri” fotografi.

Stil je možda precenjen!

Znam da sam u ovom tekstu dosta pisao o stilu, ali iskreno, opsednutost stilom može nauditi vašoj kreativnosti.

Samo budite autentični, jedinstveni, budite Vi. Fotografišite ono što vas najviše zanima, i ne slušajte bilo kakva pravila koja vam nameću drugi. Bolje stvorite svoja pravila u svojim fotografijama. Stvorite vaš lični “kreativni kontinuitet” i pronaćićete zadovoljstvo u izazovima koje zadajete sebi pri fotografisanju.

Zadaci za pronalaženje sopstvenog stila

Evo nekoliko konkretnih zadataka na kojima možete da poradite i kroz koje možete da pokažete vašu dušu u fotografijama koje stvatate.

  1. Lična fotografija: Slikajte samo svoje najbliže i voljene osobe mesec dana i pokušajte da napravite slike što umetničkije i što ličnije koliko je moguće.
  2. Uradite seriju auto portreta: Ili slikajte sebe tako što ćete staviti aparat na stativ i slikati samog sebe, ili se slikajte u ogledalu, slikajte svoje refleksije, ili svoje raspoloženje.
  3. Ostvarite bliski kontakt sa svojim subjektom: Slikajte svoje subjekte kao da su vi. Osetite njihovu emociju, njihovo raspoloženje, način razmišljanja. Povežite se sa njima na dubljem nivou kroz svoje fotografije.