Helios 44-2: analogna ljubav u digitalnoj eri!

Kada ozbiljnije krenete da se zanimate za fotografiju danas, analogna oprema lako moze da vam ostane „izvan radara“ jer ne nudi prednosti digitalnog doba kao sto je automatski fokus na primer.
Neminovnim pretrazivanjem interneta pre ili kasnije dodje se do ovog fotografskog bisera, tacnije 220 grama stakla i celika.
Billy clack – Fotografiju snimio Darko Simić
 
Masovnost ali i kvalitet
Helios 44 2-58 je verovatno najmasovnije proizveden objektiv na svetu, napravljeno je nekoliko miliona primeraka u zavodima sirom bivseg Sovjetskog Saveza. Ovo ga cini veoma lako dostupnim i jeftinim. Zizne je daljine 58mm i maksimalnog otvora blende f2. Ovo potonje je narocito vazno i najvise od koristi osobama koje tek ulaze u svet DSLR fotografije ili upravo prevazilaze mogucnosti svog osnovnog „kit“ objektiva. Kit objektiv ce u najboljem slucaju nuditi f3.5 kao maksimalni otvor blende i to na najsirem delu (18 mm) dok Helios ide nekoliko tacaka vise i fiksne je zizne daljine. Navoj Heliosa nosi oznaku M42 i uz odgovarajuci adapter moze se postaviti na sva DSLR tela. (Licno isprobano samo na Nikon i Canon telima). Nakon postavljanja na telo aparata, ako aparat podesite na Auto mod na displeju ce se prikazati poruka „no lens attached“ ali bez panike, ovo samo znaci da telo i objektiv nemaju medjusobnu komunikaciju. Prebacite telo na M, fizicki podesite otvor blende na objektivu, brzinu zatvaraca i osetljivost na telu aparata i magija moze da pocne.
Čamac – Fotografiju snimio Darko Simić
Bokeh na prvom mestu
Magija ovog objektiva je „bokeh“ ili nacin da izdvojite subjekat fotografisanja od pozadine. Ostar subjekat – zamucena pozadina.  Rezultati koje dobijete verovatno nece zavrsiti na komercijalnom bilbordu, ali za istrazivanje, eksperimentisanje i ucenje ovo je idealno.
Read leaves – Fotografiju snimio Darko Simić
Na posletku pitanje „infinity fokusa“, ovo ce muciti mnoge korisnike, sa siroko otvorenom blendom necete imati fokus na beskonacno, a mozda vam nece ni trebati. Za adaptaciju na Nikon aparate potrebno je zadnje socivo pomeriti 1,5mm u nazad, dakle blize senzoru. Ovo je relativno jednostavna operacija, ostvaruje se umetanjem prstena od zice ispred zadnjeg sociva, detaljan snimak se moze naci na youtube.
Lantern – Fotografiju snimio Darko Simić
Airplane model – Fotografiju snimio Darko Simić